تو تاثیرپذیری یا تاثیرگذار ؟

 

 تفاوت‌های زیادی بین انسان‌های تاثیرگذار و تاثیرپذیر وجود دارد. در این مقاله به بررسی موارد زیر می پردازیم:

  • علت تاثیرپذیری انسان چیست؟
  • چرا انسان تاثیرپذیر است؟
  • اهمیت انتخاب هم نشینان خوب چیست؟
  • و همچنین به تفاوت های عمده بین این دو گروه ( انسان های تاثیرگذار و تاثیرپذیر) می پردازیم،  تا خودمان را محک بزنیم و ببینیم جز کدام گروه‌ هستیم‎.

 

اکثر افراد از هرچیز و هرکسی تاثیر می پذیرند. بدون این‌که بدانند تاثیری که می‌گیرند هم نتیجه ی مثبت دارد و هم نتیجه ی منفی. 

 

آدمهای ضعیف انگار ساخته شده اند برای این که همیشه تاثیر پذیر باشند. اما آدم های موفق هم تاثیر پذیرند و هم تاثیر گذار. 

 

علت تاثیر پذیری انسان چیست؟

به نظر می‌رسد علت تاثیر پذیری انسان، این باشد که حقیقت و روح انسان حالتی شبیه آینه دارد. به تعبیر اهل عرفان انسان جام جهان نما است که یک معنای آن این است که ویژگی نفس و جان انسان «دیگر نما» بودن است.


معنای دیگر آن این است که ؛ همه‌ی حقایق در انسان نهفته است. چنان‌که حافظ می‌گوید:


سال‌ها دل طلب جام جم از ما می‌کرد
وآنچه خود داشت ز بی‌گانه تمنا می‌کرد
گوهری کز صدف کون و مکان بیرون است
طلب از گمشدگان لب دریا می‌کرد.
 


در هر صورت تاثیر پذیری خاصیت نفس انسانی است.

 

به بیان برخی از حکیمان «نفس بس که لطیف است به هر چه رو آورد به صورت آن در می آید»

این مطلب به‌اندازه‌ای روشن و آشکار است که به صورت ضرب المثل در آمده است:

خواجه این نکته را مگر دانی ****  خوپذیر است نفس انسانی

 

چرا انسان تاثیرپذیر است ؟

 

کاربرد این صفت انسانی در این است که ؛ انسان قابلیت یادگیری، تطابق ، تغییر و توسعه داشته باشد.

 

در عین حال باید توجه داشت طبیعت نیرویی به نام عقل به انسان داده است که می‌تواند تمام داده‌های از درون و بیرون را واکاوی و تحقیق کند و با معیار و ملاک‌های محکم منطقی آنها را به چالش بکشاند و موارد صحیح را از نادرست بازشناسی کند؛ و امور حقیقی و واقعی را از امور غیر واقعی و غیر حقیقی شناسایی نماید؛ و بر اساس قدرت اراده و انتخابی که دارد در موارد مختلف تصمیم مناسب اتخاذ کند.

 

بنابراین

نسبت به اصل تأثیرپذیری از دیگران خود را نگران نسازید؛ زیرا یکی از ویژگی‌های انسان تأثیرپذیری است.


اگر تأثیرپذیری معقولانه باشد مثل اینکه شما دوستی منظم، مرتب و با انضباط دارید که در انجام امور درسی و غیردرسی، فردی جدّی است، تأثیرپذیری از او به این گونه که شما
نیز فردی جدی و منظم شوید، اشکالی ندارد؛ زیرا اصل بر این است که انسان باید از الگوهای خوب استفاده کند.

اما اگر تاثیر پذیری ناآگاهانه و از روی غفلت باشد ، شرایط هر لحظه وخیم تر می شود. فرد تاثیر پذیر شاید در نگاه اول تحت تاثیر یک فرد یا یک شرایط خاص قرار بگیرد اما به مرور شخصیتش دچار خدشه شده و با بروز کوچکترین مسئله ای مشکلش عمیق تر می شود. این دقیقا مثل ترک برداشتن یا ایجاد یک سوراخ کوچک در سد است که با عبور مداوم آب هرلحظه گسترده تر می شود تا اینکه  به نابودی و فروپاشی آن بیانجامد.


اگر خواهان آن هستید که تاثیرپذیری خود را مدیریت و کنترل کنید یادتان باشد که ؛

 

اندیشه‌های خود را شکل ببخشید؛ زیرا در غیر اینصورت دیگران اندیشه‌های شما را شکل می‌دهند.

 خواسته‌های خود را عملی سازید؛ زیرا در غیر این‌صورت دیگران برای شما برنامه‌ریزی می‌کنند.

 

اهمیت انتخاب هم نشینان خوب چیست؟

هر فردی از همنشین خود تأثیر می‌پذیرد. بخش مهمی از سرنوشت آدمی، به دست همنشینان او رقم می‌خورد. چه بسا انسان‌هایی که به برکت دوستان خالص و دلسوز به اوج کمال و به روزی رسیدند و در مقابل، چه بسیار انسان هایی که تنها بر اثر همنشینی و دوستی با نااهلان شکست و بی ثمری نصیبشان شد.

 

هم خوبان بر ما تأثیر می گذارند، هم بدان. 

 

اهمیت هم نشینی از دیدگاه اسلام

از پیامبر اسلام نقل است: «شخص، بر عادت دوست خود است. پس باید بنگرد با که دوستی می‌کند.»

حضرت علی علیه السلام نیز می‌فرماید: با اهل پرهیزکاری و حکمت، همنشینی و از آنها فراوان سؤال و تحقیق کن که اگر ناآگاه باشی، به دانایی می‌رسی و اگر دانا باشی، بر دانش تو افزوده می‌شود. 

این احادیث بیانگر این است که انسان از دوست و رفیق خود تأثیر می پذیرد.

همنشینی با دیگران چنین است.

 

 

قدیمی ها میگن : یه سیب خراب بقیه رو هم خراب می کنه!

یا

یه بُز گر ، گله را گرگین می کند.

 

معنی یک بز گر گله را گرگین می کند چیست؟
۱- گَری یک نوع بیماری پوستی است که عامل آن انگل است. گرگین (گر + گین) یعنی کسی که این بیماری را گرفته. یا به معنای کچلی
به صورت مجازی گرگین یعنی فاسد شده
معنای کنایی ضرب المثل یعنی کسی که خودش فاسد باشد می تواند روی تعداد زیادی اثر بگذارد و آن ها را نیز مانند خود فاسد کند.  این ضرب المثل اشاره به همنشین بد و نامناسب دارد.

 

مهمترین ویژگی های انسان های تاثیرگذار و تاثیرپذیر چیست ؟

1- ‎نظم فکری‎:‎

افراد تاثیر گذار ذهن منظمی دارند چون از قدرت تاثیرات محیطی بر اندیشه های خود آگاه اند و برای داشتن ذهنی منظم و شفاف ، همواره تاثیرات محیط بیرونی و درونی خود را مدیریت و کنترل می کنند . بنابراین از هدف خود مطلع‌ند .  آن‌ها با نظم دادن به ذهن خود راحت‌تر و بهتر در جهت رفع مشکلات موجود قدم بر میدارند و در یک کلام تکلیف خودشان را می‌دانند.
اما افراد تاثیر پذیر، ذهنی آشفته دارند. از هرکس و از هرچیز نکته‌ای می‌گیرند و در صدد آنند که شنیده‌ها و خوانده‌های‌شان را بدون غربال در یک جای زندگی‌شان جا دهند. آن‌ها نمی‌توانند تشخیص دهند چه چیزی به کارشان می‌آید و چه چیزی به‌دردشان نمی‌خورد‎.‎

2-مطالعه و آموزش:

انسان های تاثیرگذار همواره در حال مطالعه و آموزش دیدن هستند چرا که از قدرت افکار و اندیشه ها آگاهند اما انسان های تاثیر پذیر به ندرت به دنبال آموزش می روند.


3‏‎ -‎شور و اشتیاق‎:‎

تاثیرگذارها انسان‌هایی شاد و بانشاط هستند. دلیل‌اش این است‌که احساس شادی یکی از عوامل مهم در تصمیم‌گیری‌هاست. اگر کسی با ذهنی مشتاق در جهت اهداف‌اش گام بردارد، یقینا موفق‌تر از فردی‌ست که با دودلی و شک تصمیم‌گیری می‌کند. ایجاد شور و اشتیاق درباره موضوعی که بحث می‌کنید، می‌تواند شما را تاثیرگذارتر کند. هرچه اشتیاق بیشتری نشان دهید، نتیجه بیشتری می‌گیرید و افراد راحت‌تر تحت‌تاثیر شما قرار می‌گیرند. تاثیرپذیرها هم با هر بادی که بوزد خم می‌شوند و از این همه بلاتکلیفی، خسته هستند‎!‎


4‏‎ – ‎تصمیمات محکم و راسخ‎:‎

تاثیرگذارها تصمیم‌گیرنده‌های راسخی هستند. بدون استثنا، از آن‌ها انتظار می‌رود به‌طور مستمر تصمیماتی بگیرند که این تصمیمات، هم روی اهداف و هم روی افراد آن تأثیرگذار هستند. رهبران تأثیرگذار با اعتمادبه‌نفس تصمیماتی می‌گیرند که پایه و اساس آن بیشترین منفعت را برای‌شان دارد. تاثیرپذیرها را برای‌شان تصمیم می‌گیرند. آن‌ها حتی نمی‌توانند در مسائل ساده زندگی برای خودشان تصمیمات محکمی بگیرند و بیشتر به تصمیمات افراد دیگر متکی‌اند‎.‎


5‏‎-‎ صداقت‎:‎

در یک مرکز تحقیقاتی در سال ۲۰۱۴ پژوهشی را انجام داده‌شد که بر اساس نتایج به‌دست آمده از آن، ۸۴ درصد از افراد شرکت‌کننده، صداقت را اساسی‌ترین ویژگی شخصیتی برای هر رهبری برشمرده بودند.رهبرانی که صداقت دارند نه فقط از طریق کلام بلکه از طریق اقدامات خود، الهام‌بخش هستند. آن‌ها به این درک رسیده‌اند که رهبری تأثیرگذار بر پایه اعتماد شکل می‌گیرد و صداقت موجب پویایی می‌شود. روابط صادقانه، ارتباطاتی را به وجود می‌آورد که موفقیت را برای فرد تضمین می‌کند‎.‎

6‏‎ -‎استفاده کردن از فرصت ها:

افراد قدرتمند حتی از ضعف‌های محیطی و محدودیت‌های‌شان بهترین راه را برای موفقیت و رشد انتخاب می‌کنند. آن‌ها به‌جای این‎که غر بزنند و دائم شکایت کنند، از توانایی‌های لازم خود برای مقابله با تضادها ، حل مسائل و ایجاد خلاقیت استفاده می‌کنند. درست برعکس افراد تاثیر پذیر که منتظرند ببینند دیگران چه‌کاری انجام می‌دهند و همان را تقلید می کنند.


7‏‎ -‎خوش بین بودن:

افراد تاثیرپذیر به آینده روشن، امید دارند و همواره منتظر بهترین ها هستند و در پی همین امیدشان می‌کوشند تا به سهم خود، کاری کنند. مانند افراد تاثیرپذیر دست روی دست نمی‌گذارند و منتظر نمی‌مانند تا شرایط خودبه‌خود درست شود. تاثیرپذیرها به کم قانع نیستند و امید بهترین اتفاقات را دارند. برای بهترین شرایط می‌کوشند و تمام هم و غم‌شان این است که شرایط را به بهترین وجه ممکن تغییر دهند‎.‎ اما تاثیرپذیرها نسبت به همه چیز بدبین هستند و همه چیز را به شکل منفی قضاوت میکنند و بنابراین تلاش زیادی از خودشان نشان نمی دهند.


8‎ متمرکز بودن‎:‎

افراد موفق و تاثیرگذار به دلیل این‌که ذهن منظمی دارند و هدف‌شان را مشخص کرده‌اند، حواس‌شان جمع است و تنها روی هدفشان تمرکز می‌کنند. برخلاف افراد تاثیرپذیر که ذهن آشفته‎‌‎ای دارند دائم از شاخه‌ای به شاخه‌ای دیگر می‌پرند. کسی‌که هدفش مشخص باشد حواسش تنها معطوف به هدفش است و کسی‌که ذهنی آشفته دارد، فراموش‌کار است‎.‎

9-‎پذیرا بودن‎:‎
پذیرا بودن بدین معناست که یک فرد چقدر برای تجربه‌های جدید علاقه‌مندی از خود نشان می‌دهد و چقدر از قوه تخیل و بینش برخوردار است. افراد تأثیرگذار فرهنگی را ایجاد می‌کنند که در آن ایده‌های هر یک از اعضای جامعه شنیده و برای آن ارزش قائل شود. آنها پذیرا هستند و دیگران را نیز برای پذیرا بودن تشویق می‌کنند.

 

حالا با توجه به مطالبی که گفته شد ، شما بیشتر تاثیرپذیرید یا تاثیر گذار ؟!
 

امیدوارم این مقاله به گسترش آگاهی شما کمک کرده باشه . حتما نظر خودت رو برای ما کامنت کن .heart